Delia  Smith

Grzanki z serem - welsh rabbit, czyli „walijski królik”


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Grzanki z serem - welsh rabbit, czyli  „walijski królik”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże kromki pieczywa

jajko

4 łyżki ciemnego piwa

łyżeczka musztardy w proszku

łyżka startej cebuli

łyżka posiekanej szałwii

łyżeczka sosu Worcestershire

ser żółty ostry (Cheddar)

pieprz kajeński

 

 

Przygotowanie:


4 duże kromki białego pieczywa – jest bardziej chrupkie – opiekamy w piekarniku przez około 10 minut. Następnie układamy je na blasze do pieczenia, wyłożonej aluminiową folią. Do miski wlewamy roztrzepane jajko, oraz 4 łyżki ciemnego piwa. Dodajemy łyżeczkę musztardy w proszku, łyżkę startej cebuli, łyżkę posiekanej szałwii, oraz łyżeczkę sosu Worcestershire. Mieszamy i dodajemy ser – ostry, dojrzały, niepasteryzowany - najlepiej Cheddar. Mieszankę dzielimy na cztery części i nakładamy na tosty. Posypujemy szczyptą pieprzu kajeńskiego. Grzanki wstawiamy pod rozgrzany grill na około 5 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z kurczaka
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania z kurczaka
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#KarolP

14.04.2012 02:03


Warszawa

CYTUJ

Radzę poczytać etymologię tej nazwy:) Obydwie (rabbit/rarebit) obecnie funkcjonują.

#Lazy Soda

17.02.2011 02:54


Warszawa

CYTUJ

Walijski królik? To ma być taki polski żart z nazwy tego dania, czy nie wiecie że to Welsh rarebit i jak nazwa wskazuje z królikiem nie ma nic wspólnego?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.