Grzanki z sardelami i pomidorami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grzanki z sardelami i pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 kromek wiejskiego chleba

8 świeżych sardeli

200g dojrzałych pomidorów

100ml oliwy z oliwek

1 pęczek pietruszki

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, odcedzamy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę i przekładamy do durszlaka na około 15 minut, żeby puściły sok. Sardele oczyszczamy, filetujemy i myjemy. Na posmarowanej oliwą blasze kładziemy filety rybek, skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190° Celsjusza przez 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, lekko osuszamy, kroimy w kawałeczki, przekładamy do miski i dodajemy przygotowane pomidory, posiekaną pietruszkę, zgnieciony czosnek – do smaku, kilka kropel oliwy, sól i pieprz. W piekarniku pieczemy grzanki z kromek chleba, które wcześniej nacieramy ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i nakładamy na nie przygotowane rybki z aromatycznym pomidorem. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Ryba pieczona z aromatyzowaną oliwą
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.