Grzanki z sardelami i pomidorami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grzanki z sardelami i pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 kromek wiejskiego chleba

8 świeżych sardeli

200g dojrzałych pomidorów

100ml oliwy z oliwek

1 pęczek pietruszki

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, odcedzamy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę i przekładamy do durszlaka na około 15 minut, żeby puściły sok. Sardele oczyszczamy, filetujemy i myjemy. Na posmarowanej oliwą blasze kładziemy filety rybek, skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190° Celsjusza przez 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, lekko osuszamy, kroimy w kawałeczki, przekładamy do miski i dodajemy przygotowane pomidory, posiekaną pietruszkę, zgnieciony czosnek – do smaku, kilka kropel oliwy, sól i pieprz. W piekarniku pieczemy grzanki z kromek chleba, które wcześniej nacieramy ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i nakładamy na nie przygotowane rybki z aromatycznym pomidorem. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Sum pod sosem z kiszonych ogórków i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tatar z łososia
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Ryba po grecku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pstrągi z szynką i orzechami laskowymi
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.