Grzanki z sardelami i pomidorami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grzanki z sardelami i pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 kromek wiejskiego chleba

8 świeżych sardeli

200g dojrzałych pomidorów

100ml oliwy z oliwek

1 pęczek pietruszki

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, odcedzamy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę i przekładamy do durszlaka na około 15 minut, żeby puściły sok. Sardele oczyszczamy, filetujemy i myjemy. Na posmarowanej oliwą blasze kładziemy filety rybek, skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190° Celsjusza przez 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, lekko osuszamy, kroimy w kawałeczki, przekładamy do miski i dodajemy przygotowane pomidory, posiekaną pietruszkę, zgnieciony czosnek – do smaku, kilka kropel oliwy, sól i pieprz. W piekarniku pieczemy grzanki z kromek chleba, które wcześniej nacieramy ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i nakładamy na nie przygotowane rybki z aromatycznym pomidorem. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lampries
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Pstrąg pieczony z sosem z oliwy truflowej
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z wędzonego dorsza z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Gołąbki z rybą i pęczakiem w sosie kurkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Gołąbki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.