Jamie  Oliver

Grzanki z niewiarygodnie pysznym puree z groszku i bobu


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grzanki z niewiarygodnie pysznym puree z groszku i bobu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g strączków zielonego groszku (około 150 groszku po wyłuskaniu)

700 g bobu w strączkach (zostaje około 250 g ziaren po wyłuskaniu)

mały pęczek świeżej mięty

same listki

sól morska i świeżo mielony pieprz

oliwa extra virgin

50 g drobno startego świeżego peccorino

plus jeszcze trochę do posypania przy podaniu

sok z jednej cytryny

4 kromki pieczywa na zakwasie

1 ząbek czosnku

w łupince

przekrojony na pół

2 duże kulki mozzarelli z bawolego mleka

przerwane na pół

garść pędów groszku

 

 

Przygotowanie:


Wyłuskajcie groszek i bób, układając je na osobne kupki. Wybierzcie i odłóżcie najmniejsze groszki i nasiona bobu, dodacie je później do sałatki. Do kolejnego etapu będzie wam potrzeby moździerz. Rozetrzecie w nim groszek i bób, najlepiej partiami. Możecie je zmiksować w malakserze, ale nie uzyskacie w ten sposób tak wyrazistego smaku, jak dzięki rozcieraniu i miażdżeniu—a to dzięki niemu to danie jest niewiarygodnie smaczne! Rozetrzyjcie połowę liści mięty z groszkiem i szczyptą soli. Dodawajcie partiami bób i rozetrzyjcie wszystko na gęstą zieloną pastę. Wymieszajcie ją z kilkoma łyżkami oliwy extra virgin, dzięki czemu pastę będzie można rozsmarowywać. Dodajcie do niej peccorino. Jeśli pasta jest zbyt zwarta, dolejcie jeszcze trochę oliwy. Wlejcie ¾ podanej ilości soku z cytryny - dzięki temu wszystkie składniki się połączą. Spróbujcie i zobaczycie, o co tu chodzi. A chodzi o połączenie bogatego smaku peccorino ze świeżym smakiem zielonego groszku, bobu i mięty. W razie potrzeby przyprawcie solą i pieprzem. Opieczcie pieczywo z obu stron, na grillu lub na żeberkowanej patelni. Po obu stronach grzanek przeciągnijcie dwa razy (bardzo ważne!) przekrojonym ząbkiem czosnku. Na grzankę nałóżcie pastę z groszku i bobu, a na wierzchu umieśćcie pół kulki mozzarelli.
Wrzućcie do miski pędy groszku, pozostałe listki mięty i najdrobniejsze ziarenka groszku i bobu. Wyciśnijcie do końca cytrynę, wlejcie pozostałą oliwę, przyprawcie solą i pieprzem i wymieszajcie z zawartością miski. Powstałą sałatkę ułóżcie na i wokół crostini. Na koniec skropcie wszystko oliwą i posypcie wiórkami peccorino. Pycha!

powrót

Podobne przepisy

Karczochy z parmezanem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszka z curry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

filipass

postów: 1

03.02.2012 15:40

CYTUJ

Mamy luty..a przepis mnie zaintrygował..więc zrobiłem z mrożonek. I bez moździerza, choć już kolejny raz patrząc na ten przepis przymierzam się do zakupu. No i.. GENIALNE. Nawet nie wyobrażam sobie jak będzie smakować w lato ze świeżego groszku i bobu.. Na prawdę, coś zupełnie innego, ale dającego totalny odpał w ustach. Polecam

#GpgjhWdJwph

23.10.2011 07:13


CYTUJ

Artilces like this are an example of quick, helpful answers.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.