Grzanki z musem z wędzonego pstrąga na sposób prowansalski

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grzanki z musem z wędzonego pstrąga na sposób prowansalski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

200g filetów z wędzonego pstrąga

5 łyżek oliwy Extra Vergine

2 łyżki soku z cytryny

100 ml śmietany

pęczek pietruszki

kilka kromek pieczywa tostowego

sól i pieprz kajeński



Przygotowanie

Usuwamy skórkę z pieczywa tostowego, wycinamy okrągłą foremką z ząbkami (o średnicy 2-3 centymetrów) wiele okrągłych kawałków pieczywa; lekko zapiekamy grzanki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza. W tym czasie kroimy na kawałki filety z pstrąga; myjemy pietruszkę, delikatnie osuszamy ściereczką i drobno siekamy. Do pojemnika miksera wkładamy kawałki pstrąga, dodajemy 2 łyżki śmietany, sok z cytryny, oliwę

i miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo pozostałą śmietanę, miksujemy chwilę, doprawiamy mus z pstrąga szczyptą soli

i pieprzu kajeńskiego i dodajemy posiekaną pietruszkę. Nakładamy mus z pstrąga na grzanki, dekorujemy według gustu, kosteczkami pomidorów i listkami bazylii.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Dwukrotnie pieczone suflety z koziego sera
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Przekąska z suszonych pomidorów
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Aromatyczne pączki krabowe
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.03) wielka kanapka z sałatką nicejską
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.