Grzanki rarebit

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Grzanki rarebit
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

4 małe dymki

400 g sera cheddar

150 ml mleka 3,2%

1½ łyżki mąki

160 g bułki tartej

1 łyżeczka musztardy w proszku

120 ml ciemnego piwa

2 żółtka

6 kromek chleba na sodzie



Przygotowanie:

Dymki drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wlewamy mleko do rondla, podgrzewamy, dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką. Gotujemy, mieszając, aż nieco zgęstnieje. Wsypujemy ser i gotujemy na małym ogniu, aż się stopi, cały czas mieszając. Dodajemy bułkę tartą, musztardę i piwo, gotujemy, aż składniki się połączą i masa zacznie odstawać od ścianek rondla. Lekko przestudzamy. Dodajemy żółtka i połowę dymki, wszystko razem dobrze mieszamy. Podpiekamy kromki chleba, smarujemy masą serową, zapiekamy pod gorącym grillem, posypujemy resztą dymki i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bułeczki czosnkowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb na sodzie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.