Tomasz Jakubiak

Grzanka ze szczawiem, karmelizowaną cebulą i smażonymi ślimakami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Grzanka ze szczawiem, karmelizowaną cebulą i smażonymi ślimakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ciabatta

puszka ślimaków ok. 200 g

2 czerwone cebule

100 g cukru

300 g kurek

3 ząbki czosnku

łyżka masła

sól

pieprz

50 ml octu balsamicznego

cytryna

50 ml oliwy

łyżka miodu

garść liści musztardowca

garść szczawiu

garść szczypiorku czosnkowego

kilka kwiatów i lisktów bazylii

Przygotowanie:

Pokrojoną cebulę wsyp na patelnię i zasyp cukrem. Do skarmelizowanej cebuli dodaj masło i pozostałe składniki - pokrojone kurki i czosnek. Składniki dopraw solą i pieprzem. Dodaj ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ślimaki i całość podsmaż.
Świetnym dodatkiem do grzanki będzie sałatka z ziół. Do miski wyciśnij sok z cytryny, dodaj oliwę, miód i starty czosnek. Dressing wymieszaj. Dodaj liście musztardowa, szczaw, szczypior i kwiaty bazylii. Przygotuj grzankę. Przekrój ciabattę, natrzyj ją oliwą, czosnkiem i ugrilluj. Na ciabattę nałóż ślimaki i ziołową sałatkę. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

(odc.17)bułka zapiekana z mozzarellą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Batoniki muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Karczochy z prosciutto
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grzanki z sardelami i pomidorami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.