Jola Słoma

Gruszkowy sos z rokitnikiem


Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

Gruszkowy sos z rokitnikiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 dag obranych gruszek

15 dag owoców rokitnika

ok.2 cm papryczki chilli

10 dag cukru trzcinowego

1 łyżeczka czerwonego pieprzu

3/4 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostki gruszki wrzucamy na patelnię z cukrem, solą i posiekaną papryczką chilli. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż gruszka zacznie puszczać sok. Dorzucamy umyte owoce rokitnika i czerwony pieprz. Smażymy jeszcze przez kilka minut pod przykryciem, ponieważ owoce rokitnika mają tendencję do strzelania. Mieszamy od czasu do czasu.

powrót

Podobne przepisy

Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.