Gruszki zapiekane z serem pleśniowym

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Oceń przepis:
62 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki
  • 100 g sera pleśniowego
  • 3 łyżki śmietanki
  • sok z jednej cytryny
  • 0,75 szklanki Martini rosato
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść włoskich orzechów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Utrzyj lub drobno pokrusz ser. Wymieszaj ser ze śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekrój gruszki i usuń gniazda nasienne. Przemyj gruszki sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. W miejsca po gniazdach nasiennych włóż masę serową. Ułóż gruszki w naczyniu do zapiekania. Na dno naczynia wlej wermut. Przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na 30 - 40 minut. Upraż orzechy na suchej patelni. Posyp upieczone gruszki orzechami, tuż przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA