Maryla Musidłowska

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 27762

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 dojrzałe gruszki

100 g sera pleśniowego

3 łyżki śmietanki

sok z jednej cytryny

0,75 szklanki Martini rosato

sól

pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

garść włoskich orzechów

 

Przygotowanie:

Utrzyj lub drobno pokrusz ser. Wymieszaj ser ze śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekrój gruszki i usuń gniazda nasienne. Przemyj gruszki sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. W miejsca po gniazdach nasiennych włóż masę serową. Ułóż gruszki w naczyniu do zapiekania. Na dno naczynia wlej wermut. Przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na 30 - 40 minut. Upraż orzechy na suchej patelni. Posyp upieczone gruszki orzechami, tuż przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#Kamileczka

14.06.2011 09:01


Warszawa

CYTUJ

MMMMMMM po prostu pyszności. Ser pod każdą postacią jest super sprawą :) Ostatnio odkryłam we wpisie na blogu klubu miłośników dobrej herbaty Dilmah jego nowe połączeni, nomen omen z herbatą :) no po prostu coś wspaniałego.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.