Gruszki z szafranem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Gruszki z szafranem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 twardych gruszek

szczypta szafranu

2 filiżanki cukru

2 strączki kardamonu

kora cynamonowa

4 kulki ziela angielskiego

anyż gwiazdkowy

 

 

Przygotowanie:


Gruszko obrać zostawiając ogonek. Usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Wlać tyle wody, żeby gruszki były zakryte. Gotować do miękkości, a następnie ostudzić w syropie. Wyjąć gruszki i zredukować płyn, aż powstanie gęsty sos.

powrót

Podobne przepisy

Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Biszkopty z kremem i gruszkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.