Antony Worrall Thompson

Gruszki z szafranem


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Gruszki z szafranem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 twarde gruszki

250 ml wody

2 czubate łyżki miodu

sok z 1 cytryny

kawałek cynamonu lub kasji

2 goździki

szczypta szafranu

gałązka rozmarynu

jogurt naturalny

płynny miód

świeża mięta

 

 

Przygotowanie:


Umieścić w rondlu wodę, miód, sok z cytryny, cynamon lub kasję, goździki, szafran i rozmaryn. Zagotować. Gruszki obrać, pozostawiając ogonek i wydrążyć od spodu gniazda nasienne. Włożyć gruszki do syropu i gotować na małym ogniu ok. 25 minut, obracając w połowie czasu gotowania, aż będą miękkie (b. dojrzałe gruszki gotować ok. 7-8 minut). Ostudzić w syropie.
Gruszki umieścić na talerzykach, polać jogurtem wymieszanym z miodem i udekorować świeżą miętą. Można też podać z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym doprawionym szafranem.

powrót

Podobne przepisy

Truskawkowe galaretki na patyku z kremem waniliowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.