Antony Worrall Thompson

Gruszki z szafranem


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Gruszki z szafranem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 twarde gruszki

250 ml wody

2 czubate łyżki miodu

sok z 1 cytryny

kawałek cynamonu lub kasji

2 goździki

szczypta szafranu

gałązka rozmarynu

jogurt naturalny

płynny miód

świeża mięta

 

 

Przygotowanie:


Umieścić w rondlu wodę, miód, sok z cytryny, cynamon lub kasję, goździki, szafran i rozmaryn. Zagotować. Gruszki obrać, pozostawiając ogonek i wydrążyć od spodu gniazda nasienne. Włożyć gruszki do syropu i gotować na małym ogniu ok. 25 minut, obracając w połowie czasu gotowania, aż będą miękkie (b. dojrzałe gruszki gotować ok. 7-8 minut). Ostudzić w syropie.
Gruszki umieścić na talerzykach, polać jogurtem wymieszanym z miodem i udekorować świeżą miętą. Można też podać z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym doprawionym szafranem.

powrót

Podobne przepisy

Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.