Maryla Musidłowska

Gruszki w syropie waniliowym


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

odsłon: 31637

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 twardych gruszek

750 gram cukru

1 litr wody

sok z 2 cytryn

2 goździki

laska wanilii

kawałek kory cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i przyprawy. Wstawić na gaz. Umyte gruszki obrać w całości, pozostawiając ogonki. Duże pokroić na połówki. Małym nożykiem usuną resztki kwiatowe. W misce zalać gruszki sokiem z cytryny. Do gotującego się syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć gruszki do wypieczonych w piekarniku słoików. Zalać syropem sprawiedliwie rozdzielając przyprawy. Zakręcić. Włożyć słoiki do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować około 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Konfitura morelowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Konfitura czereśniowa z czerwonym pieprzem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pomarańcze w syropie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Marmolada pomarańczowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Marynowane grzyby
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.