Marieta  Marecka

Gruszki w marynacie octowej


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Gruszki w marynacie octowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg twardych gruszek

2,5 szklanki wody

1–1,5 szklanki octu spirytusowego

niecałe ½ szklanki cukru

kilka plastrów świeżego imbiru

10 goździków

kora cynamonu

skórka z cytryny

2 liście laurowe

Przygotowanie:

Gruszki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
Zagotowujemy ocet, wodę, cukier, 2 plastry imbiru, skórkę z cytryny, goździki, cynamon i listki laurowe.
Do gorącej zalewy wkładamy partiami gruszki i gotujemy je w zależności, jak twarde gruszki mamy, od 5 do10 minut, uważając, żeby ich nie rozgotować. Powinny stać się szkliste, ale nadal jędrne. Aby nie ściemniały, nim je podgotujemy, trzymamy je w wodzie z sokiem z cytryny lub z octem.
Podgotowane gruszki układamy w wyparzonych słoikach, dodajemy do nich po 2-3 goździki, plasterek świeżego imbiru i odstawiamy.
Zalewę przecedzamy przez sito i gazę, tak by nie znalazły się w niej kawałki gruszek i przyprawy. Zagotowujemy ją ponownie i zalewamy przygotowane gruszki.
Pasteryzujemy je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku. Najsmaczniejsze są już po tygodniu lub dłużej.

powrót

Podobne przepisy

Rumtopf
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Powidła śliwkowe
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Galaretka malinowa z kokosem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Kiszone cytryny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Powidła morelowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.