Gruszki w cieście z sosem gruszkowym

Gruszki w cieście z sosem gruszkowym
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Manic Organic (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
8

Przygotowanie:



Sos gruszkowo-karmelowy:
1 szklanka cukru
¼ szklanki soku z pomarańczy, gorącego
¼ szklanki masła
1 laska wanilii
¼ szklanki śmietany 36%
6 pokrojonych w kostkę gruszek bera Bosca

Poza tym:
10 małych gruszek bera Bosca
⅓ szklanki cukru
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
¼ łyżeczki zmielonego anyżu gwiazdkowatego
1 łyżka mąki
1 jajko
½ kg ciasta francuskiego

Sos gruszkowo-karmelowy:
Cukier ogrzewać w rondlu na małym ogniu 10 minut. Kiedy roztopi się i stanie się złotobrązowy, schłodzić ścianki rondla smarując je pędzlem zamoczonym w zimnej wodzie. Dodać sok z pomarańczy i połączyć. Rozciąć wanilię i wyskrobać miąższ. Dodać do karmelu wraz z masłem, śmietaną i gruszkami. Gotować 10 minut.

Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm. Wyciąć kółko o średnicy 30 cm i drugie o średnicy 28 cm. Z pozostałego ciasta powycinać rozmaite kształty do przybrania. Oba koła i wycięte ozdoby ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.
Obrać gruszki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić wzdłuż w plastry. Umieścić w misce i dodać pozostałe składniki, poza jajkiem. Wymieszać, by gruszki dokładnie pokryły się sosem.
Rozgrzać piekarnik do 205°C. Większe koło z ciasta ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożyć na nim równą warstwą gruszki, tak aby sięgały najwyżej 3 cm od brzegu. Na gruszki położyć mniejsze koło z ciasta, przy pomocy pędzla zwilżyć wodą brzegi obu kawałków i zawinąć wystający brzeg dolnego koła na górne. Docisnąć, by szczelnie się skleiły. Każdą ozdobę z ciasta zwilżyć od spodu wodą i przykleić do ciasta. Jajko roztrzepać, zmieszać z 2 łyżeczkami wody i posmarować nim całe ciasto. Posypać cukrem. Piec 50 - 60 minut, aż wyrośnie i zarumieni się. Ostudzić na drucianym ruszcie. Przed podaniem polać sosem gruszkowym. Podawać z crème fraiche lub z lodami z crème fraiche i miodu.


© Antony John

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA