Gruszki w cieście z sosem gruszkowym

Przepis z programu Manic Organic (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Gruszki w cieście z sosem gruszkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sos gruszkowo-karmelowy:

1 szklanka cukru

¼ szklanki soku z pomarańczy, gorącego

¼ szklanki masła

1 laska wanilii

¼ szklanki śmietany 36%

6 pokrojonych w kostkę gruszek bera Bosca



Poza tym:

10 małych gruszek bera Bosca

⅓ szklanki cukru

1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

¼ łyżeczki zmielonego anyżu gwiazdkowatego

1 łyżka mąki

1 jajko

½ kg ciasta francuskiego



Sos gruszkowo-karmelowy:

Cukier ogrzewać w rondlu na małym ogniu 10 minut. Kiedy roztopi się i stanie się złotobrązowy, schłodzić ścianki rondla smarując je pędzlem zamoczonym w zimnej wodzie. Dodać sok z pomarańczy i połączyć. Rozciąć wanilię i wyskrobać miąższ. Dodać do karmelu wraz z masłem, śmietaną i gruszkami. Gotować 10 minut.



Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm. Wyciąć kółko o średnicy 30 cm i drugie o średnicy 28 cm. Z pozostałego ciasta powycinać rozmaite kształty do przybrania. Oba koła i wycięte ozdoby ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.

Obrać gruszki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić wzdłuż w plastry. Umieścić w misce i dodać pozostałe składniki, poza jajkiem. Wymieszać, by gruszki dokładnie pokryły się sosem.

Rozgrzać piekarnik do 205°C. Większe koło z ciasta ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożyć na nim równą warstwą gruszki, tak aby sięgały najwyżej 3 cm od brzegu. Na gruszki położyć mniejsze koło z ciasta, przy pomocy pędzla zwilżyć wodą brzegi obu kawałków i zawinąć wystający brzeg dolnego koła na górne. Docisnąć, by szczelnie się skleiły. Każdą ozdobę z ciasta zwilżyć od spodu wodą i przykleić do ciasta. Jajko roztrzepać, zmieszać z 2 łyżeczkami wody i posmarować nim całe ciasto. Posypać cukrem. Piec 50 - 60 minut, aż wyrośnie i zarumieni się. Ostudzić na drucianym ruszcie. Przed podaniem polać sosem gruszkowym. Podawać z crème fraiche lub z lodami z crème fraiche i miodu.





© Antony John

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.