Gruszki w cieście z sosem gruszkowym

Przepis z programu Manic Organic (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Gruszki w cieście z sosem gruszkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sos gruszkowo-karmelowy:

1 szklanka cukru

¼ szklanki soku z pomarańczy, gorącego

¼ szklanki masła

1 laska wanilii

¼ szklanki śmietany 36%

6 pokrojonych w kostkę gruszek bera Bosca



Poza tym:

10 małych gruszek bera Bosca

⅓ szklanki cukru

1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

¼ łyżeczki zmielonego anyżu gwiazdkowatego

1 łyżka mąki

1 jajko

½ kg ciasta francuskiego



Sos gruszkowo-karmelowy:

Cukier ogrzewać w rondlu na małym ogniu 10 minut. Kiedy roztopi się i stanie się złotobrązowy, schłodzić ścianki rondla smarując je pędzlem zamoczonym w zimnej wodzie. Dodać sok z pomarańczy i połączyć. Rozciąć wanilię i wyskrobać miąższ. Dodać do karmelu wraz z masłem, śmietaną i gruszkami. Gotować 10 minut.



Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm. Wyciąć kółko o średnicy 30 cm i drugie o średnicy 28 cm. Z pozostałego ciasta powycinać rozmaite kształty do przybrania. Oba koła i wycięte ozdoby ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.

Obrać gruszki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić wzdłuż w plastry. Umieścić w misce i dodać pozostałe składniki, poza jajkiem. Wymieszać, by gruszki dokładnie pokryły się sosem.

Rozgrzać piekarnik do 205°C. Większe koło z ciasta ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożyć na nim równą warstwą gruszki, tak aby sięgały najwyżej 3 cm od brzegu. Na gruszki położyć mniejsze koło z ciasta, przy pomocy pędzla zwilżyć wodą brzegi obu kawałków i zawinąć wystający brzeg dolnego koła na górne. Docisnąć, by szczelnie się skleiły. Każdą ozdobę z ciasta zwilżyć od spodu wodą i przykleić do ciasta. Jajko roztrzepać, zmieszać z 2 łyżeczkami wody i posmarować nim całe ciasto. Posypać cukrem. Piec 50 - 60 minut, aż wyrośnie i zarumieni się. Ostudzić na drucianym ruszcie. Przed podaniem polać sosem gruszkowym. Podawać z crème fraiche lub z lodami z crème fraiche i miodu.





© Antony John

powrót

Podobne przepisy

Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Tort Pawłowej
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Zapiekane maliny z kruszonką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.