Gruszki w cieście filo

Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Gruszki w cieście filo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 twarde gruszki

paczka ciasta filo

świeża mięta

100 g cukru pudru

100 g cukru

150 g masła

200 g czekolady

100 ml kremówki

25 ml likieru gruszkowego

cynamon

200 ml słodkiego

białego wina

papryczka chili

orzeszki: nerkowce

laskowe

pistacje

 

 

Przygotowanie:


Obrane gruszki kroimy na duże kawałki, następnie szybko obsmażamy na maśle z dodatkiem cukru. Podpalamy likierem gruszkowym. Następnie zawijamy w ciasto filo i pieczemy w temp. 200 stopni C przez około 10 min. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietaną. Na patelni podsmażamy orzechy, posypujemy cukrem pudrem i czekamy aż się skarmelizują. Pod koniec dodajemy słodkie, białe wino, roztapiamy cukier, robimy karmel następnie dodajemy orzechy i białe słodkie wino. Odparowujemy płyn aż do uzyskania rzadkiego syropu.

powrót

Podobne przepisy

Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.