Si King

Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

350 g mąki pszennej

szczypta soli

2 łyżki cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 wiejskie jajka

375 ml mleka

2 łyżki stopionego masła, plus masło do smażenia



Krem czekoladowo-orzechowy

3 łyżki masła

4 łyżki kakao

3 łyżki cukru

285 ml mleka

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

4 żółtka wiejskich jajek, lekko roztrzepane

225 g zmielonych orzechów

250 ml śmietanki kremówki do ubicia



Sos jagodowy

czarne jagody lub maliny

cukier, do smaku

2 łyżeczki wiśniówki (niekoniecznie)



cukier puder, do posypania



Przygotowanie

W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zrobić dołek w mące, wbić jajka, wymieszać. Wlać stopione masło, wymieszać na gładko. Masło, kakao i cukier włożyć do miski, ustawionej na garnku z gotująca się wodą (tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody), wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Wlać (po trochu) mleko, wymieszać. Podgrzewać nad parą przez 15 minut, cały czas mieszając. Wlać (po trochu) lekko ubite żółtka, podgrzewać przez kolejne 10 minut, aż masa nabierze kremowej konsystencji. Dodać orzechy, wymieszać. Odstawić masę do ostygnięcia. Ubić na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać z ostudzoną masą. Rozgnieść jagody lub maliny z cukrem i wymieszać z wiśniówką (niekoniecznie). Maliny można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek. Na średnim ogniu rozgrzać małą patelnię teflonową. Wlać trochę stopionego masła i nałożyć chochelkę ciasta (langosze są grubsze od naleśników—należy wlać tyle ciasta, by powstał placek o grubości 2-3 naleśników). Smażyć przez 1-2 minuty, aż nabierze złotawego koloru, przewrócić i smażyć kolejną minutę. Zsunąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce (np. do lekko nagrzanego piekarnika). W ten sam sposób smażyć kolejne placki. Na każdy placek nałożyć pełną łyżkę masy czekoladowo-orzechowej, rozsmarować, zwinąć placek. Polać sosem jagodowym i posypać cukrem pudrem.



© Dave Myers i Si King

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.