Si King

Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

350 g mąki pszennej

szczypta soli

2 łyżki cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 wiejskie jajka

375 ml mleka

2 łyżki stopionego masła, plus masło do smażenia



Krem czekoladowo-orzechowy

3 łyżki masła

4 łyżki kakao

3 łyżki cukru

285 ml mleka

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

4 żółtka wiejskich jajek, lekko roztrzepane

225 g zmielonych orzechów

250 ml śmietanki kremówki do ubicia



Sos jagodowy

czarne jagody lub maliny

cukier, do smaku

2 łyżeczki wiśniówki (niekoniecznie)



cukier puder, do posypania



Przygotowanie

W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zrobić dołek w mące, wbić jajka, wymieszać. Wlać stopione masło, wymieszać na gładko. Masło, kakao i cukier włożyć do miski, ustawionej na garnku z gotująca się wodą (tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody), wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Wlać (po trochu) mleko, wymieszać. Podgrzewać nad parą przez 15 minut, cały czas mieszając. Wlać (po trochu) lekko ubite żółtka, podgrzewać przez kolejne 10 minut, aż masa nabierze kremowej konsystencji. Dodać orzechy, wymieszać. Odstawić masę do ostygnięcia. Ubić na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać z ostudzoną masą. Rozgnieść jagody lub maliny z cukrem i wymieszać z wiśniówką (niekoniecznie). Maliny można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek. Na średnim ogniu rozgrzać małą patelnię teflonową. Wlać trochę stopionego masła i nałożyć chochelkę ciasta (langosze są grubsze od naleśników—należy wlać tyle ciasta, by powstał placek o grubości 2-3 naleśników). Smażyć przez 1-2 minuty, aż nabierze złotawego koloru, przewrócić i smażyć kolejną minutę. Zsunąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce (np. do lekko nagrzanego piekarnika). W ten sam sposób smażyć kolejne placki. Na każdy placek nałożyć pełną łyżkę masy czekoladowo-orzechowej, rozsmarować, zwinąć placek. Polać sosem jagodowym i posypać cukrem pudrem.



© Dave Myers i Si King

powrót

Podobne przepisy

Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kasza manna z bananami i bakaliami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Morele zapiekane w syropie z wanilią
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki czekoladowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.