Grissini
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę z cukrem przesiewamy do miski, dodajemy sól, drożdże i dolewamy wodę, cięgle mieszając całość widelcem. Dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto. Jak zacznie się łączyć, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy dalej, aż będzie elastyczne, gładkie i przestanie się kleić do dłoni. Można podsypać odrobiną mąki.
Przekładamy do miski, smarujemy wierzch oliwą i przykrywamy ściereczką na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. Dzielimy ciasto na 3 porcje. Do jednej wgniatamy rozmaryn, do drugiej sezam, a do trzeciej ser.
Odrywamy po kawałku ciasta i rolujemy długie paluszki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy oliwą i zostawiamy na 15 minut do napuszenia.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut, aż się zezłocą.
Podajemy np. z szynką parmeńską, pomidorkami z bazylią, oliwą

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA