Marieta  Marecka

Grissini


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Grissini
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g mąki pszennej lub „OO”

300 ml wody

2 łyżeczki drożdży suszonych

1 łyżeczka soli

1,5 łyżeczki cukru pudru

4 łyżki oliwy

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1 łyżka sezamu

2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

Mąkę z cukrem przesiewamy do miski, dodajemy sól, drożdże i dolewamy wodę, cięgle mieszając całość widelcem. Dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto. Jak zacznie się łączyć, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy dalej, aż będzie elastyczne, gładkie i przestanie się kleić do dłoni. Można podsypać odrobiną mąki.
Przekładamy do miski, smarujemy wierzch oliwą i przykrywamy ściereczką na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. Dzielimy ciasto na 3 porcje. Do jednej wgniatamy rozmaryn, do drugiej sezam, a do trzeciej ser.
Odrywamy po kawałku ciasta i rolujemy długie paluszki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy oliwą i zostawiamy na 15 minut do napuszenia.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut, aż się zezłocą.
Podajemy np. z szynką parmeńską, pomidorkami z bazylią, oliwą

powrót

Podobne przepisy

Prażona kukurydza po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pełnoziarniste pancakes z owocami
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Frytki z marchwi
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci
Fasola z alaski
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Jajka na twardo w galarecie z estragonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.