Tomasz Jakubiak

Grillowany stek wieprzowy z glazurowanymi w maśle rzepami i aioli z klarowanego tłuszczu wieprzowego


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10031

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

1 kg schabu z kością i tłuszczem na obwolucie

Marynata:

5 łyżek syropu klonowego

100 ml ciemnego piwa

kilka liści szałwii

sok z jednej cytryny

Sos aioli:

3 żółtka

4 ząbki czosnku

150 ml klarowany tłuszczu wieprzowego

Dodatkowo:

sól morska i pieprz młotkowany

10 małych kalarep

15 dag szynki długodojrzewającej

3 łyżki klarowanego masła

skórka z jednej cytryny

 

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki marynaty. Syrop klonowy, piwo, świeżą szałwię i sok z cytryny. Doprawione kotlety solą i pieprzem włóż do marynaty i odstaw na chwilę. Czosnek zetrzyj na tarce. Utrzyj go z solą. Dodaj żółtka i bardzo dobrze połącz je z czosnkiem. Dolej sklarowanego, płynnego smalcu i ucieraj. Wstaw sos do lodówki. Kalarepy i długo dojrzewającą szynkę pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na klarowanym maśle (smaż na małym ogniu, wręcz duś). Do podsmażonej kalarepy dodaj skórki z cytryny.
Kotlety grilluj na mocno rozgrzanej patelni. Podawaj je z kalarepami i sosem. Smacznego.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.