Ruth  Rogers

Grillowany/pieczony okoń morski


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grillowany/pieczony okoń morski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 okoń morski

oczyszczony i sprawiony

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

garść nasion kopru włoskiego

oliwa

1 fenkuł

obrany i pokrojony na plastry

1 cytryna

pokrojona na plastry

łodygi z pęczka natki pietruszki

sok z połowy cytryny

białe wytrawne wino

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej grill oraz piekarnik do 190 stopni C. Natrzyj wnętrze ryby solą, pieprzem i nasionami kopru. Upiecz okonia na grillu z obu stron. Na blasze rozłóż połowę plastrów cytryny i fenkuła oraz łodygi natki pietruszki. Posól, dopraw pieprzem i nasionami fenkuła, skrop oliwą i ułóż na wierzchu ugrillownego okonia. Obłóż rybę pozostałymi plastrami cytryny i fenkuła, skrop sokiem z cytryny, a winem oblej dookoła. Piecz 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Suflet z sandacza
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.