Grillowany kurczak z ziołami prowansalskimi

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Grillowany kurczak z ziołami prowansalskimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Marynata z ziół prowansalskich:

¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli

1 łyżka posiekanego świeżego oregano

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu

1 łyżeczka posiekanego świeżego cząbru

1 łyżeczka świeżej lawendy

2 łyżki oliwy extra vergine

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz

4 filety z piersi kurczaka (po 170 g), najlepiej ze skórą



Przygotowanie:,/b>

Mocno rozgrzej patelnię grillową. Zmiksuj w malakserze cebulę, zioła, oliwę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu na gładkie purée. Natrzyj filety marynatą i grilluj około 15 minut z każdej strony, w połowie każdego kwadransa obracając je o 90°.



© Anna Olson





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.