Janella  Purcell

Grillowany kurczak z szarmulą i sałatką


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Grillowany kurczak z szarmulą i sałatką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Szarmula

pół hiszpańskiej cebuli

4 ząbki czosnku

pęczek kolendry

pęczek natki pietruszki

3 łyżeczki kminu

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka imbiru w proszku

pół filiżanki soku cytryny

filiżanka oliwy z oliwek

2 piersi ekologicznego kurczaka



Sałatka

ćwierć japońskiej dyni pokrojonej na cienkie kawałki

puszka fasoli

łyżka posiekanej kiszonej cytryny

pół filiżanki liści kolendry

pół filiżanki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz



Przygotowanie szarmuly

Miksujemy cebulę, czosnek i świeże zioła z oliwą z oliwek. Dodajemy przyprawy. Dolewamy sok z cytryny do smaku i tyle oliwy, żeby powstała gładka pasta. Nacieramy nią kurczaka. Przyprawiamy go solą i odstawiamy, żeby przeszedł marynatą.



Sałatka

Dynię pieczemy na grillu. (Możemy dołożyć ją do piekącego się kurczaka.) Mieszamy fasolę, cytrynę i kolendrę. Dodajemy upieczoną dynię. Przekładamy na talerz. Polewamy sokiem z cytryny i oliwą. Przyprawiamy.



Sposób podania

Kurczaka grillujemy przez 3 minuty z każdej strony. Odwracamy go szpatułką, żeby szarmula nie odpadła. Po upieczeniu odkładamy na minutę lub dwie. Kroimy mięso pod skosem. Podajemy z sałatką. Skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i przyprawiamy.

powrót

Podobne przepisy

Algierski kurczak z daktylami i kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Stek z sosem czekoladowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.