Janella  Purcell

Grillowany kurczak z szarmulą i sałatką


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Grillowany kurczak z szarmulą i sałatką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Szarmula

pół hiszpańskiej cebuli

4 ząbki czosnku

pęczek kolendry

pęczek natki pietruszki

3 łyżeczki kminu

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka imbiru w proszku

pół filiżanki soku cytryny

filiżanka oliwy z oliwek

2 piersi ekologicznego kurczaka



Sałatka

ćwierć japońskiej dyni pokrojonej na cienkie kawałki

puszka fasoli

łyżka posiekanej kiszonej cytryny

pół filiżanki liści kolendry

pół filiżanki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz



Przygotowanie szarmuly

Miksujemy cebulę, czosnek i świeże zioła z oliwą z oliwek. Dodajemy przyprawy. Dolewamy sok z cytryny do smaku i tyle oliwy, żeby powstała gładka pasta. Nacieramy nią kurczaka. Przyprawiamy go solą i odstawiamy, żeby przeszedł marynatą.



Sałatka

Dynię pieczemy na grillu. (Możemy dołożyć ją do piekącego się kurczaka.) Mieszamy fasolę, cytrynę i kolendrę. Dodajemy upieczoną dynię. Przekładamy na talerz. Polewamy sokiem z cytryny i oliwą. Przyprawiamy.



Sposób podania

Kurczaka grillujemy przez 3 minuty z każdej strony. Odwracamy go szpatułką, żeby szarmula nie odpadła. Po upieczeniu odkładamy na minutę lub dwie. Kroimy mięso pod skosem. Podajemy z sałatką. Skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i przyprawiamy.

powrót

Podobne przepisy

Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z  sezamem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotleciki z mielonego indyka
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Marynowana pierś z kurczaka
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.