Janella  Purcell

Grillowany kurczak z masłem paprykowym


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla

Grillowany kurczak z masłem paprykowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kurczaka

sok i skórka z 2 cytryn

oliwa z oliwek

sól i pieprz

2 łyżki posiekanej trybuli

łyżka posiekanego estragonu

2 łyżki natki pietruszki

łyżeczka papryki w proszku

czerwona papryka

ząbek czosnku

100 g masła

 

 

Przygotowanie:


Paprykę pieczemy na grillu, aż skórka się lekko zwęgli. Obieramy ją. Miąższ miksujemy z masłem, skórką i sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. Odkładamy w chłodne miejsce. Kurczaka skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Posypujemy skórką cytrynową. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pieczemy na grillu. Gorące mięso podajemy z dużą łyżką masła paprykowego na wierzchu.

powrót

Podobne przepisy

Saltimbocca
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.