Grillowany filet z turbota bałtyckiego marynowany w orzechówce

Filet z turbota
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 4 filety z turbota
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • Marynata:
  • 100 ml wódki orzechówki
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2-3 gałązki świeżego estragonu
  • Kasza z kurkami i orzechami włoskimi:
  • garść orzechów włoskich
  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej nieprażonej
  • papryczka pepperoni
  • duża garść świeżych kurek
  • natka pietruszki
  • papryczka chilli
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 50 g masła
  • 3 łyżki wódki orzechówki
  • szczypta pieprzu
  • łyżka musztardy djion
  • Kremowy sos szczawiowy:
  • garść świeżego szczawiu
  • łyżka masła
  • 100 ml gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę. Do miski wlej orzechówkę, dodaj posiekany estragon i zmiażdżone ziarna gorczycy. Filety z turbota natrzyj solą, dodaj do marynaty i odstaw na 15 minut. Orzechy rozgnieć w moździerzu. Na patelnie wsyp orzechy, dodaj kaszę, pokrojoną papryczkę, gałązki rozmarynu, pietruszkę, oraz kurki. Całość smaż przez 5 minut. Następnie dodaj masło, sól i pieprz. Na koniec dodaj orzechówkę i musztardę. Poczekaj, aż alkohol wyparuje i zdejmij danie z ognia. Przygotuj sos. Liście szczawiu umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przesmaż je na maśle. Dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem i poczekaj,aż sos się zredukuje. Filety z turbota usmaż na maśle. Podawaj je z kaszą i kremowym sosem szczawiowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA