Anne Burrell

Grillowany bakłażan z ricottą


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grillowany bakłażan z ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średni bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry o grubości 1 cm

oliwa extra vergine

1 filiżanki ricotty

3 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki posiekanego świeżego oregano

1 filiżanki startego parmezanu

szczypta płatków chili

sól

1 bagietka pokrojona ukośnie w kromki

2 ząbki czosnku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej grill. Plastry bakłażana obficie posmaruj oliwą i oprósz solą. Umieść je na rozgrzanym grillu. Opiekaj z obu stron aż staną się miękkie, plastyczne i ładnie zrumienione. Zdejmij z grilla i ostudź. Kiedy już nie będą parzyć, pokrój je w grubą kostkę i umieść w misce. Dodaj ricottę, ocet, oregano, parmezan oraz płatki chili i zamieszaj. Dopraw solą. Na grillu z obu stron opiecz kromki pieczywa. Natrzyj każdą kromkę surowym czosnkiem i lekko posmaruj oliwą.
Nakładaj bakłażan na kromki pieczywa.

powrót

Podobne przepisy

Tort ziemniaczany
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyki z wędzonym serem
Jola Słoma
Przepis z programu Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bakłażany duszone w pomidorach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kiszone jabłka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.