Tomasz Jakubiak

Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania z grilla

odsłon: 14587

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pęczek szparagów zielonych

2 łyżki cukru brązowego

2 łyżki oliwy

sól

pieprz gruboziarnisty

2 łyżki musztardy angielskiej

2 łyżki miodu

2 żółtka

3 łyżki oleju rzepakowego

ćwierć szklanki wrzątku

2-3 gałązki świeżego chilli

łyżeczka listków tymianku

 

Przygotowanie:

Do miski wlewam miód i dorzucam musztardę oraz żółtka, mocno ucieram na jednolitą masę. Do powstałego sosu delikatnie wlewam olej wciąż mieszając, po czym dolewam wrzątku i dalej mieszam. Wszystko przekładam do metalowej lub szklanej, większej misy i wstawiam do kąpieli wodnej. Za pomocą trzepaczki ubijam sos około 5 minut aż powstanie delikatna piana. Doprawiam listkami tymianku. W wąskim garnku zagotowuję wodę z cukrem. Szparagi obieram za pomocą obieraczki i ucinam 2 cm od strony korzenia. Wstawiam na 5 minut do gotującej się wody. Po ugotowaniu szparagi osuszam i grilluję na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Ciepłe szparagi podaję na półmisku, polane sosem musztardowym.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

#pc5791

13.05.2012 02:38


CYTUJ

w przepisie jest o grilowaniu a w filmiku ani słowa...?

#rmtmfusp

01.05.2012 20:57


1

CYTUJ

1

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.