Anna Olson

Grillowane szparagi w sosie czosnkowo-migdałowym


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla

Grillowane szparagi w sosie czosnkowo-migdałowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos

1 szklanka mielonych migdałów

1/3 szklanki mleka 2%

3 ząbki czosnku

½ szklanki tartej bułki

1 łyżka octu sherry

½ szklanki oliwy extra vergine

sól i pieprz

900 g świeżych szparagów

oliwa z oliwek

sól i pieprz



Przygotowanie

Zagotuj garnek wody i obficie posól. Oczyść oraz przytnij szparagi i wrzuć do wrzątku. Blanszuj bez przykrycia, aż zmiękną (spróbuj – czas zależy od grubości szparagów). Odlej wodę i zahartuj szparagi w misce z wodą i lodem, by przestały się gotować i zachowały kolor. Ponownie odsącz i wstaw do lodówki do momentu podania. Wymieszaj migdały z mlekiem i 1 szklanką wody i wstaw na noc do lodówki (co najmniej na 6 godzin). Pokrój czosnek w plasterki, włóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw na 15 min, a następnie osącz (czosnek straci nadmierną ostrość). W naczyniu malaksera zmiksuj czosnek z mieszanka migdałową, tartą bułką i octem na gładką masę. Wlej oliwę cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania. Sos można rozrzedzić, dodając nieco wody. Dopraw do smaku i wstaw do lodówki, a przed podaniem wyjmij go odpowiednio wcześnie, aby osiągnął temperaturę pokojową. Przed podaniem rozgrzej grill. Obtocz zblanszowane szparagi w oliwie, dopraw solą oraz pieprzem i rozłóż na grillu. Obróć je raz lub dwa, aż szparagi będą gorące, a grill odznaczy się na nich ciemnymi smugami. Podawaj szparagi na ciepło z sosem o temperaturze pokojowej.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Maślane bułeczki z domowym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pain perdu z malinami i lodami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grzyby smażone w cieście
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Prażone migdały z przyprawami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.