David Gaboriaud

Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto


Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

odsłon: 755

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 przepiórki

0,5 kg ziemniaków obranych i ugotowanych

1 kostka masła

1 szklanka mleka

2 łyżki suszonej żurawiny

½ szklanki wina Porto Tawny

1 szalotka drobno posiekana

1 gałązka rozmarynu

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz, przełóż do garnka i na wolnym ogniu mieszaj, dodając ok. 50 g masła.
Gdy masło się roztopi, wlej mleko i za pomocą trzepaczki ubij purée na kremową, jednolitą i puszystą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przepiórki przekrój pod mostkiem, otwórz i spłaszcz. Tym sposobem smażenie przepiórek będzie bardzo szybkie.
Posól każdą przepiórkę i podsmaż najpierw od spodu na oliwie kilka minut. Odwróć przepiórkę i podsmażaj drugą stronę kilka minut, aż będzie złocista, a mięso gotowe.
Wyłóż przepiórki na duży talerz.
Na tej samej patelni zeszklij szalotkę, dodaj żurawinę i wlej Porto. Za pomocą szpatułki zbierz resztę tłuszczu ze smażenia przepiórek z patelni i wymieszaj z Porto. Doprowadź Porto do wrzenia i gotuj, aż alkohol wyparuje i zostanie trochę płynu. Dodaj kawałek zimnego masła i wymieszaj, sos będzie aksamitny. Dopraw do smaku.
Podaj purée z przepiórką i polej sosem.

powrót

Podobne przepisy

Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Smażone kawałki królika z zielonym groszkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Schab po węgiersku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.