Emeril Lagasse

Grillowane przegrzebki zawijane w boczek


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Grillowane przegrzebki zawijane w boczek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 plasterków grubo krojonego boczku

12 przegrzebków

2 łyżki mieszanki przypraw (przepis poniżej)

½ łyżeczki soli

12 patyczków do szaszłyków (o długości ok. 12 cm) moczonych w wodzie przez przynajmniej 30 minut przed użyciem

świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki niesolonego masła o temperaturze pokojowej

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Plasterki boczku przenieść na blaszkę i piec 12-15 minut, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Odstawić do ostygnięcia. Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Przegrzebki ze wszystkich stron doprawić solą i mieszanką przypraw. Każdego przegrzebka zawinąć w plasterek boczku i przekłuć patyczkiem, tak by boczek się nie odwinął. Rozgrzanego grilla posmarować olejem roślinnym. Przenieść przegrzebki na grilla i smażyć przez 7 minut często przewracając. Po usmażeniu przenieść na półmisek i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przystroić masłem. Podawać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.