Donna Dooher

Grillowane pieczarki z ryżem, sosem cebulowym i czutney’em daktylowo-figowym


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Grillowane pieczarki z ryżem, sosem cebulowym i czutney’em daktylowo-figowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ryż

1 ½ szklanki (375 ml) ryżu basmati

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła

1 łyżka stołowa (15 ml) pasty curry biryani

1 łyżeczka (5 ml) mielonego kardamonu

½ łyżeczki (2 ml) mielonych goździków

½ szklanki (125 ml) suszonych porzeczek

½ szklanki (125 ml) prażonych orzechów nerkowca

½ szklanki (125 ml) prażonych nasion dyni

½ szklanki (125 ml) posiekanych moreli

½ szklanki (125 ml) posiekanych szalotek

½ szklanki (125 ml) posiekanej kolendry

½ szklanki (125 ml) posiekanej mięty



Przygotowanie

Wypłukać ryż, aż woda będzie czysta, namoczyć 10 minut w ciepłej wodzie i odcedzić. Ugotować w dużym garnku osolonej wody aż będzie miękki – około 6 minut. W rondelku roztopić masło, dodać pastę curry, kardamon i goździki. Dodać osączony ryż i starannie wymieszać. Trzymać w cieple.

Przed podaniem wymieszać z porzeczkami, orzechami, nasionami dyni, morelami, szalotkami, kolendrą i miętą.



Pieczarki

6 dużych, obranych pieczarek

2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek

gruboziarnista sól

świeżo mielony pieprz



Przygotowanie

Pieczarki posmarować oliwą z oliwek i przyprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać dużą patelnię i ułożyć na niej grzyby kapeluszami ku dołowi. Smażyć 3 minuty. Pieczarki obrócić i smażyć 2 minuty. Podawać na podłożu z ryżu, z sosem cebulowym i czutney\'em.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Gnocchi ziemniaczane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.