Grillowane medaliony wołowe z kuskusem i ratatouille jarzynowym

Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla

odsłon: 9375

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g polędwicy wołowej

sól, pieprz do smaku

oliwa z oliwek

świeży tymianek

Składniki ratatouille:

0,5 cukinii

0,5 bakłażana

po 0,5 szt. trzech kolorów papryk

1 cebula czerwona

2 ząbki czosnku

3 świeże pomidory

120 g pomidorów bez skóry (konserwowych)

świeża bazylia

świeży tymianek

oliwa z oliwek do smażenia

sól, pieprz do smaku

Składniki kuskusu:

0,5 szklanki kuskusu

1 szklanka wrzącej wody

2 ząbki czosnku

świeża zielona pietruszka

świeża mięta

sok z cytryny

sól, pieprz do smaku

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Polędwicę wołową oczyścić, pokroić w medaliony, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekanym tymiankiem, a następnie wstawić do lodówki. Podczas marynowania mięsa mamy czas na przygotowanie pozostałych składników do dania.

Przygotowanie ratatouille:
Świeże pomidory obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidory bez skóry drobno pokroić.
Jarzyny umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek i cebulę, a następnie podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone cukinie, bakłażana, papryki i smażyć przez 5 minut, a następnie dodać pomidory, doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami i dusić całość przez około 5 minut.

Przygotowanie kuskusu:
Kuskus przesypać do miski, dodać soli, zamieszać, a następnie zalać wrzącą wodą i odstawić do napęcznienia. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Zieloną pietruszkę i miętę drobno posiekać. Cytrynę wymasować i wycisnąć sok. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek dać czosnek i podsmażyć, a następnie dodać gotowy kuskus, posiekaną pietruszkę oraz miętę i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, przez cały czas mieszając.
Gotowy kuskus przełożyć na talerz.

Medaliony wołowe usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i podawać z ratatouille i kuskusem udekorowane świeżymi ziołami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.