Grillowane marynowane kotlety wieprzowe

Grillowane marynowane kotlety wieprzowe
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Marynata:
½ szklanki soli
1/3 szklanki cukru
2 łyżki nasion kopru włoskiego
2 łyżki nasion kolendry
1 łyżeczka suszonych płatków chili
3 liście laurowe
1 cebula pokrojona w kostkę
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
2 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone
4 ząbki czosnku, zmiażdżone dłonią
1,5 litra zimnej wody

Kotlety:
4 grube kotlety wieprzowe z kością
1 łyżka pyłku dzikiego fenkuła (jeśli nie uda się go kupić, można w zamian uprażyć i zmielić nasiona kopru włoskiego)


Przygotowanie:
Do dużego pojemnika włóż wszystkie składniki, zalej wodą i zamieszaj. Zanurz kotlety, zamknij pojemnik i wstaw na 3 dni do lodówki. Po 3 dniach wyjmij kotlety z zalewy i wylej ją.
Rozgrzej grill albo patelnię grillową. Obtocz tłuszcz na kotletach w pyłku fenkuła. Ułóż kotlety na grillu albo patelni grillowej. Po 3-4 minutach obróć je o 90 stopni, żeby zrobił się na nich kraciasty wzór. Grilluj kotlety przez kolejne 3-4 minuty, odwróć na drugą stronę i powtórz powyższe czynności. Jeśli kotlety zaczną się przypalać, zsuń je w chłodniejszą część grilla i smaż dłużej. Na koniec ustaw kotlety tłuszczem na ruszcie, żeby zrobiła się chrupiąca skórka, a pyłek fenkuła uwolnił swój aromat. Zdejmij kotlety z grilla i odłóż na chwilę w ciepłe miejsce przed podaniem. Podawaj z miękką polentą (patrz: osobny przepis)

© Anne Burrell

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA