Anne Burrell

Grillowane marynowane kotlety wieprzowe


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Grillowane marynowane kotlety wieprzowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Marynata:

½ szklanki soli

1/3 szklanki cukru

2 łyżki nasion kopru włoskiego

2 łyżki nasion kolendry

1 łyżeczka suszonych płatków chili

3 liście laurowe

1 cebula pokrojona w kostkę

2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę

2 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone

4 ząbki czosnku, zmiażdżone dłonią

1,5 litra zimnej wody



Kotlety:

4 grube kotlety wieprzowe z kością

1 łyżka pyłku dzikiego fenkuła (jeśli nie uda się go kupić, można w zamian uprażyć i zmielić nasiona kopru włoskiego)





Przygotowanie:

Do dużego pojemnika włóż wszystkie składniki, zalej wodą i zamieszaj. Zanurz kotlety, zamknij pojemnik i wstaw na 3 dni do lodówki. Po 3 dniach wyjmij kotlety z zalewy i wylej ją.

Rozgrzej grill albo patelnię grillową. Obtocz tłuszcz na kotletach w pyłku fenkuła. Ułóż kotlety na grillu albo patelni grillowej. Po 3-4 minutach obróć je o 90 stopni, żeby zrobił się na nich kraciasty wzór. Grilluj kotlety przez kolejne 3-4 minuty, odwróć na drugą stronę i powtórz powyższe czynności. Jeśli kotlety zaczną się przypalać, zsuń je w chłodniejszą część grilla i smaż dłużej. Na koniec ustaw kotlety tłuszczem na ruszcie, żeby zrobiła się chrupiąca skórka, a pyłek fenkuła uwolnił swój aromat. Zdejmij kotlety z grilla i odłóż na chwilę w ciepłe miejsce przed podaniem. Podawaj z miękką polentą (patrz: osobny przepis)



© Anne Burrell



powrót

Podobne przepisy

Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Cielęcina a la Brillant Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieprzowina po karaibsku
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.