Nigel Slater

Grillowane krewetki z jogurtem i miętą


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania z grilla

Grillowane krewetki z jogurtem i miętą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 czerwone chili bez pestek

drobno posiekane

2-3 duże ząbki czosnku

posiekane

duży kawałek kłącza imbiru pokrojony na plasterki

kilka ziaren czarnego pieprzu

po szczypcie nasion kminu i kolendry

duża szczypta mielonej kurkumy

garść świeżej kolendry

garść świeżych liści mięty

mała puszka gęstej śmietanki kokosowej

2 garście surowych

obranych i oczyszczonych dużych krewetek

 

Przygotowanie:

Włóż do malaksera chili, czosnek, pieprz, kmin, kolendrę i kurkumę i zmiksuj. Dodaj świeżą kolendrę i miętę oraz śmietankę kokosową i zmiksuj na w miarę gładką, gęstą pastę z małymi drobinami przypraw. Rozrzedź ją taką ilością wody, żeby pokryła krewetki. Wymieszaj w misce pastę z krewetkami, przykryj folią i odstaw, żeby się marynowały – nawet całą noc. Przed podaniem mocno rozgrzej patelnię grillową. W tym czasie wymieszaj dressing z jogurtu, skórki z limonki, kolendry i mięty. Rozłóż krewetki na rozgrzanej patelni i smaż 2-3 minuty z każdej strony, aż przestaną być szkliste i zrobią się różowe. Podawaj natychmiast z dressingiem i odłożonymi liśćmi mięty. W ten sam sposób można marynować kurczaka albo ryby.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki z mango
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Paella z owocami morza
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.