Lucinda Scala  Quinn

Grillowane kalmary


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe

Grillowane kalmary
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

1½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (1 mała cytryna)

½ łyżeczki gruboziarnistej soli

1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki

2 gałązki świeżego oregano lub ½ łyżeczki suszonego

½ kg świeżych kalmarów – umytych

odsączonych i osuszonych

świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


W dużej misce wymieszać oliwę, sok z cytryny i sól. Dodać czosnek i listki oregano. Rozgrzać na dużym ogniu patelnię. (Kalmary można przygotować także na grillu). Smażyć mięczaki na bardzo gorącej patelni po minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni, pokroić korpusy i macki na półcentymetrowe pierścienie i wrzucić do sosu. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i od razu podawać.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.