Grillowane kalmary

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Grillowane kalmary
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kalmary

czosnek

kolendra

grecka oliwa z oliwek

czerwone wino owocowe

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Wybieramy nieduże kalmary. Przecinamy je na pół i nacinamy lekko w romby. Dodajemy ząbek czosnku, suszoną kolendrę i wino owocowe, na przykład shiraz. Dolewamy dużo oliwy z oliwek. Marynujemy kalmary kilka godzin lub całą noc. Odcedzamy marynatę. Smażymy po jednej stronie przez minutę i pół minuty po drugiej. Na koniec doprawiamy sokiem ze świeżej cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Som tam z mięsem perłopława
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki po kanaryjsku w sosie mojo
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.