Grillowane kalmary

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Grillowane kalmary
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kalmary

czosnek

kolendra

grecka oliwa z oliwek

czerwone wino owocowe

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Wybieramy nieduże kalmary. Przecinamy je na pół i nacinamy lekko w romby. Dodajemy ząbek czosnku, suszoną kolendrę i wino owocowe, na przykład shiraz. Dolewamy dużo oliwy z oliwek. Marynujemy kalmary kilka godzin lub całą noc. Odcedzamy marynatę. Smażymy po jednej stronie przez minutę i pół minuty po drugiej. Na koniec doprawiamy sokiem ze świeżej cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.