Anna Olson

Grillowane jabłka z fenkułem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski

Grillowane jabłka z fenkułem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Winegret żurawinowy:

1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny

1/3 szklanki cukru

¼ szklanki drobno posiekanej cebuli

1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu

1 łyżeczka musztardy diżońskiej

5 łyżek oleju roślinnego

sól i pieprz



Reszta składników:

2 jabłka kortland (lub macintosh)

½ główki kopru włoskiego (fenkułu)

2 łyżki oleju roślinnego

sałata radicchio



Przygotowanie:

Przygotuj winegret żurawinowy: uduś na małym ogniu żurawinę z cukrem, cebulą i rozmarynem w ½ szklanki wody, aż owoce żurawiny popękają (ok. 20 min). Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury otoczenia. Wymieszaj z musztardą, a następnie powoli dolej olej. Dopraw do smaku.

Rozgrzej grill na dużym ogniu. Usuń z jabłek gniazda nasienne, pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm (nie obieraj). Pokrój fenkuł na podobnej grubości plastry, nie usuwając głąba. Posmaruj plastry jabłek i fenkuła olejem za pomocą pędzla. Grilluj plastry jabłka i fenkułu, aż lekko się przypieką z obu stron, lecz pozostaną chrupkie (w sumie ok. 4 min).

Rozłóż liście sałaty na półmisku, a na nich plastry jabłek i fenkułu. Nałóż łyżką winegret żurawinowy i od razu podawaj.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kanapki tostowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Jaja mimoza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rillette z łososia
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.