Tomasz Jakubiak

Grillowane filetowane udo z kurczaka na szpinaku z sosem ziołowo-orzechowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 6104

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

4 szt. ud z kurczaka

sól, pieprz

Sos:

garść orzechów włoskich

1 młoda cebula

łyżka masła

świeży estragon

100 ml białego wina „verde”

pieprz

Szpinak:

2-3 garście świeżego szpinaku

młoda cebula

3 ząbki czosnek

oliwa

1 łyżeczka masła

wino „verde”

Przygotowanie:

Za pomocą ostrego noża wyfiletuj udo z kości. Rób to ostrożnie bo nóż łatwo się obsuwa. Gotowe mięso natrzyj solą i pieprzem, odstaw do lodówki. Na patelni przesmaż na maśle cebulkę i orzechy, dodaj estragon i wino. Gdy się zagotuje, zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej udo obracając dwa razy aż wypływające osocze się całkowicie zetnie. W tym czasie na patelni rozgrzej masło z oliwą, przesmaż czosnek, cebulę i szpinak. Po chwili smażenia podlej winem. Podawaj udo na szpinaku polane sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.