Grillowana wieprzowina z makaronem i bulionem kokosowym

Grillowana wieprzowina z makaronem i bulionem kokosowym
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa, pokrojona w cienkie plastry po przekątnej
  • sól i pieprz czarny
  • świeże liście kolendry do dekoracji
Marynata:
Bulion kokosowy:
8 bambusowych wykałaczek, nasączonych w wodzie przez 30 minut

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki marynaty, dodaj 1 łyżkę oleju i 1 łyżeczkę soli, aż cukier się rozpuści. Pokrój wieprzowinę po skosie w centymetrowe plastry i włóż do niemetalowej miski. Dodaj marynatę i zostaw. W tym czasie zrób bulion.

Rozgrzej pozostały olej w dużym rondlu. Dodaj nasiona gorczycy. Kiedy przestaną strzelać, dodaj liście curry, cebulę, papryczki, resztę przypraw i gotuj na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie. Dodaj imbir i czosnek i gotuj przez 1-2 minuty, mieszając dość często i dodając wodę, jeśli czosnek przylgnie do dna. Dodaj chili, mleczko kokosowe, bulion, garam masal i gotuj przez 10 minut. Spróbuj, dodaj sól i pieprz wedle uznania.

Rozgrzej grill w piekarniku i ustaw kratkę na górnym poziomie. Nabij wieprzowinę na wykałaczki, połóż na kratce i grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.

Polej bulionem ryż, połóż na nim kolendrę, wykałaczki z mięsem i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA