Grillowana ryba z owocową salsą

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Grillowana ryba z owocową salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

4 sztuki czerwonego lucjana lub makreli (300 g) lub 12-16 sardynek

sól

oliwa



Salsa:

¼ ananasa

1 mango

1 duży pomidor

sok z 1 cytryny

2 łyżeczki goździków

1 łyżka cukru

2 łyżki wody

garść natki kolendry

1 czerwone chilli

oliwa

sól i świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:

1. Ryby oskrobać z łusek i wypatroszyć. Posolić (także wewnątrz). Posmarować oliwą.

2. Zrobić salsę: ananas obrać i wykroić rdzeń, mango obrać i skroić miąższ z pestki, owoce i pomidor pokroić w kostkę. Dodać goździki i sok z cytryny, wymieszać. i odstawić na bok.

3. Wsypać cukier na patelnię, wlać wodę, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu 30 sekund. Dodać owoce z przyprawami, zamieszać i zdjąć z ognia. Posiekać kolendrę, pokroić chilli w cienkie paski (ew. usunąć pestki), oba składniki wrzucić do owoców, polać oliwą i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

4. Położyć ryby na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej i piec po 5 minut z obu stron.

5. Rozłożyć ryby na talerze, na każdą nałożyć porcję salsy i podawać.



powrót

Podobne przepisy

Dorsz ze śmietaną, porami i marchewką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś z miodem, sosem sojowym i makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Łosoś pieczony powoli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Smażony łosoś z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.