Bill Granger

Grillowana przepiórka z solą kminowo-sezamową


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Grillowana przepiórka z solą kminowo-sezamową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

przepiórka

oliwa

świeże listki cytryny lub listki laurowe

ziarna pieprzu

mielony kmin rzymski

sól morska

ziarna sezamu

cytryna

 

 

Przygotowanie:


Przepiórkę wyluzować i przekroić na pół. Posmarować marynatą z oliwy, listków cytryny i ziaren pieprzu. Na patelnię wsypać mielony kmin rzymski, ziarna sezamu i sól morską, prażyć aż sezam stanie się złocisty. Zdjąć z ognia i przełożyć do małej miseczki. Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej przepiórkę skórką do dołu. Mięso przycisnąć garnkiem z wodą. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć garnek, zwiększyć płomień i grillować mięso przez kolejne 5 minut. Podawać z połówką cytryny (do pokropienia) i solą z kminem i sezamem (do posypywania) w małej miseczce.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.