Ruth  Rogers

Grillowana polenta z sosem pomidorowym


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grillowana polenta z sosem pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Ugotuj polentę tak, jak w przepisie na POLENTĘ Z PRAWDZIWKAMI







Sos pomidorowy:

oliwa

2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki

2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki

1 kg pomidorów bez skórki z puszki

sól, świeżo mielony czarny pieprz



Sos serowy:

masło

garść majeranku

100 g mascarpone

200 g gorgonzoli



Przygotowanie:

Podsmaż cebulę i czosnek na dużej ilości oliwy, aż zmiękną i się zeszklą. Dodaj pomidory, przesmaż na większym ogniu, dopraw, zmniejsz ogień i duś pod niepełnym przykryciem przez półtorej godziny.

Ukrój porcję polenty i upiecz na rozgrzanym grillu z obu stron. Przygotuj sos serowy. Rozgrzej masło w rondlu, dodaj majeranek, mascarpone i gorgonzolę. Dopraw szczyptą pieprzu i wymieszaj. Podawaj polentę z grilla z dwoma sosami na gorąco.



© Rose Gray i Ruth Rogers



powrót

Podobne przepisy

Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Granola
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.