Gary  Rhodes

Grillowana pierś z kurczaka na szkockim pęczaku z maślanym sosem cytrynowo tymiankowym


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Grillowana pierś z kurczaka na szkockim pęczaku z maślanym sosem cytrynowo tymiankowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duża cebula

drobno posiekana

175-225 g masła

900 ml bulionu z kurczaka

1 por

pokrojony w kostkę

100 g pęczaku

1 łyżeczka posiekanego tymianku

sok z 1-2 cytryn

4 piersi kurczaka (najlepiej ze skórą)

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

Przygotowanie:

Najpierw zajmij się kaszą. W rondlu podduś cebulę na 50g masła, tak żeby się zeszkliła, a nie podsmażyła. W oddzielnym garnku zagotuj 600 ml bulionu, wrzuć pory i gotuj przez 30 sekund. Odcedź pory, bulion również zachowaj. Do cebuli dodaj kaszę i duś przez 1-2 minuty, dodaj bulion z porów i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, aż kasza się ugotuje. To powinno zająć jakieś 30-40 minut. Jeżeli kasza będzie za sucha, dodaj więcej bulionu. Wymieszaj 100-150 gramów masła z tymiankiem i sokiem z cytryny. (Można to zrobić dużo wcześniej, ponieważ takie masło można długo przechowywać w lodówce.) Piersi z kurczaka usmaż na patelni gillowej lub zwykłej, albo na grillu. Powinno to zająć jakieś 15 minut. Kiedy już kasza będzie miękka wrzuć do niej kawałek masła i pory i podgrzać. Jeżeli nadal jest sporo bulionu, po prostu go odlej. Pozostałą część bulionu zredukuj o połowę i dodawaj, cały czas mieszając kawałek po kawałku masła tymiankowo cytrynowego, aż uzyskasz gładki, kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem. Na środek talerza nałóż kaszę, dookoła nalej sosu. Przekrój pierś z kurczaka na pół wszerz i połóż na kaszy.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety cielęce z balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierś indyka nacierana papryką
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.