Ainsley Harriot

Grillowana pierś kaczki w glazurze z syropu klonowego z sosem śliwkowym


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Grillowana pierś kaczki w glazurze z  syropu klonowego z sosem śliwkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pierś kaczki (ze skórą)

pokrojona na kilkucentymetrowe paski

 

 

Przygotowanie:


Ponacinać na krzyż skórę na paskach kaczki. Wymieszać składniki marynaty i włożyć do niej kaczkę na około 30 minut. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, włożyć do rondelka. Dodać trochę cukru, laskę cynamonu i wino. Ustawić rondelek na węglach na grillu lub na kuchence gazowej, gotować około 25 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć śliwki przez sito. Spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku. Wlać ocet winny, dodać odrobinę pieprzu, wymieszać. Kawałki piersi ułożyć na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej, piec 8 do 10 minut z każdej strony. Zdjąć z grilla lub patelni i odłożyć na parę minut, żeby stężały. Następnie pokroić je w skośne kawałki, wygodne do jedzenia palcami. Na talerz wylać warstwę sosu, na nim ułożyć kawałki kaczki. Udekorować gałązkami kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.