David Gaboriaud

Grillowana makrela z warzywnym wrapem


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 307

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 makrela, wypatroszona i bez głowy

1 fenkuł

Wrap:

kilka liści zielonej kapusty

pół bakłażana pokrojonego w kostkę

3-4 rzodkiewki pokrojone na mandolinie

pół ogórka pokrojonego w pół talarki

4 łyżki ciecierzycy

4 suszone pomidory, cienko pokrojone

1 cebula pokrojona w talarki

listki mięty

Dressing:

1 jogurt

1 łyżeczka ras el hanout lub curry

sok z połówki limonki

kilka łyżeczek kawioru z łososia

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Makrela: dopraw makrelę solą i pieprzem. Ponacinaj skórę makreli z obu stron i grilluj
na patelni z obu stron, aż skóra stanie się chrupka i złocista. Odstaw.
Wrap: podsmaż bakłażana na patelni na oliwie z oliwek, dopraw solą i odstaw.
Na liściu kapusty połóż kawałki bakłażana, rzodkiewkę, ogórka, ciecierzycę,
pomidory suszone, cebulę i miętę.
Dressing: wymieszaj jogurt z ras el hanout lub curry, dodaj łyżkę oliwy, dopraw do smaku solą i
pieprzem.
Serwuj grillowaną makrelę z wrapem, polej dressingiem i dodaj trochę kawioru do smaku.

powrót

skomentuj przepis

marks

postów: 3

25.09.2015 13:33

CYTUJ

uwielbiam ryby, ale mowią,że makresla najlepsza wedzona

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.