Nigel Slater

Grillowana jagnięcina z fetą i cytryną


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Grillowana jagnięcina z fetą i cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 garstka świeżych gałązek oregano

1 garstka świeżych gałązek tymianku

owocowa oliwa do skropienia i smażenia

sól i świeżo mielony pieprz

1 kawałek dobrej fety

sok z 1 cytryny

6–8 kotlecików jagnięcych z kostką

 

 

Przygotowanie:


Oderwij listki oregano i tymianku, włóż do miski i zalej niewielką ilością oliwy. Pokrusz i dodaj fetę (kawałki mogą być spore, bo i tak rozpadną się przy mieszaniu). Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny i wszystko delikatnie przemieszaj. Mocno rozgrzej patelnię grillową. Dopraw kotleciki solą oraz pieprzem i posmaruj każdy kotlecik niewielką ilością oliwy, a następnie ułóż na gorącej patelni. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią i będą chrupiące – najlepiej, żeby w środku były sprężyste i różowe. Rozłóż kotleciki na dwóch podgrzanych talerzach i póki jeszcze skwierczą, polej dressingiem z fetą. Podawaj natychmiast!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.