James  Martin

Grillowana barwena z ośmiorniczkami, sałatką z natki pietruszki, kaparami i cytryną


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla

Grillowana barwena z ośmiorniczkami, sałatką z natki pietruszki, kaparami i cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 pęczek natki pietruszki

same listki

2 szalotki

drobno posiekane

25 g czarnych oliwek

25 g papryczek piquillo

obranych i pokrojonych w paseczki

10 g drobnych kaparów

1 cytryna

pocięta na ćwiartki

20 g makaronu orzo

ugotowanego w szafranie

ostudzonego

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

sól i świeżo zmielony pieprz

8 filetów barweny

oczyszczonych

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

200 g ośmiorniczek

obranych

3 ząbki czosnku

obrane

pokrojone

zblanszowane

175 ml 3-letniego wina Banyuls

odparowanego do 1 łyżki

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej grill. Zmieszaj w misce natkę pietruszki, szalotki, oliwki, papryczki, kapary i cytrynę. Połącz z orzo. Pokrop odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. Umieść filety barweny na blasze, posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Posmaruj filety odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Umieść pod grillem i piecz przez 1-2 minut. Podgrzej patelnię z oliwą z oliwek, aż zacznie dymić. Szybko podsmaż ośmiorniczki i plasterki czosnku. Dopraw solą i czarnym pieprzem i zdejmij z ognia. Wyjmij na papier i odsącz. Ośmiorniczki połóż na sałatkę z natki pietruszki i podziel na 4 talerze. Umieść dwa filety barweny na każdym talerzu, na sałatce z natki pietruszki. Wlej odrobinę oliwy z oliwek extra virgin i pokrop odparowanym winem. Natychmiast podaj.

powrót

Podobne przepisy

Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Wiązana ryba
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorsz ze śmietaną, porami i marchewką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ceviche
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska, Kuchnia peruwiańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.