Anna Olson

Grejpfrutowa beza pavlova


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.28)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Grejpfrutowa beza pavlova
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Bezy

białko 4 jajek o temperaturze pokojowej

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

½ łyżeczki soku z cytryny lub białego winegretu



Krem

1 szklanka śmietany kremówki

3 łyżki creme fraiche lub kwaśnej śmietany

2 łyżki cukru

5 łyżek soku malinowego



3 różowe grejpfruty



Karmelowa posypka

½ szklanki cukru

1 łyżka syropu kukurydzianego

2 łyżki wody



Bezy

Rozgrzać piekarnik do 110ºC. Przygotować 2 arkusze papieru do pieczenia. Na każdym narysować po 4 kółka o średnicy 10 cm. Odwrócić papier, żeby tusz nie zabarwił bezy i wyłożyć nim 2 blachy do pieczenia. Za pomocą miksera ubijać pianę z białek, powoli dodając cukier, aż piana będzie sztywna. Delikatnie mieszając, dodać skrobię kukurydzianą i sok pomarańczowy albo winegret. Rozłożyć pianę z białek na przygotowanych arkuszach papieru do pieczenia. Piec 25 – 40 minut (w zależności od wilgotności powietrza), nie dopuszczając żeby bezy zbrązowiały (jeśli zmieniają kolor, zmniejszyć temperaturę piekarnika). Odstawić bezy do wystygnięcia.



Krem

Ubić kremówkę, dodać creme fraiche lub kwaśną śmietanę, cukier i sok malinowy. Schłodzić przed podaniem.



Obrać grejpfruty ząbkowanym nożem i pokroić w cienkie plastry (powinno ich być ok.16)



Karmelowa posypka

W rondelku zagrzać cukier z syropem kukurydzianym i wodą. Gotować przez 3 – 4 minuty, aż zrobi się brązowawy. Wylać syrop na delikatnie posmarowany olejem arkusz papieru do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia. Stwardniały karmel połamać i zmielić drobno w malakserze.



Na talerzykach układać bezy i ozdabiać je kremem malinowym oraz dwoma plasterkami grejpfruta, szczodrze posypanymi okruchami karmelu. Podawać natychmiast.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bita śmietana z bezami i malinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.