Greckie ciasto z kremem waniliowym

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Greckie ciasto z kremem waniliowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

350 g ciasta filo

600 ml mleka

250 g drobnego cukru

6 jaj

1 łyżeczka esencji waniliowej

100 g mielonych migdałów

600 ml śmietany kremówki

180 g roztopionego masła



Potrzebne

Pędzelek, owalna forma do pieczenia 20x28 cm, rondel, ubijaczka



Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłożyć formę połową płatów ciasta filo, po jednym, każdą warstwę smarować roztopionym masłem.Zagotować mleko z cukrem. Do dużej miski wbić jajka, dodać wanilię, migdały i śmietanę, ubić na gładką masę. Wlać gorące mleko do masy jajecznej i dokładnie wymieszać, przelać ponownie do rondla i gotować na wolnym ogniu dopóki, mieszanka nie zgęstnieje, musi mieć konsystencję rzadkiego budyniu. Polać sosem ciasto filo. Ułożyć pozostałe płaty ciasta, każdą warstwę smarować roztopionym masłem. Posmarować roztopionym masłem wierzch i piec godzinę, dopóki ciasto się nie przyrumieni na złoto-brązowy kolor, a nadzienie nie zetnie. Wyjąć ciasto z pieca i odstawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem. Podawać zimne.



© Melissa Love

powrót

Podobne przepisy

Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.