Jacques Pépin

Grecka sałatka pomidorowa - wersja spiętrzona


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Grecka sałatka pomidorowa - wersja spiętrzona
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Dressing z oliwy i cytryny

5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu



Sałatka pomidorowa

4 pomidory (po 200 gramów) z łodyżką

1 nie obrany ogórek, pokrojony na plasterki grubości 0,5 cm

8 plasterków czerwonej cebuli o grubości 0,3 cm i takiej samej średnicy, jak pomidor

gruba sól morska

120 gramów sera feta, okrojonego na plasterki grubości 0,5 cm i takiej samej średnicy, jak pomidor

24 oliwki (mieszanina czarnych konserwowanych w oliwie i kalamata)

2 łyżki świeżych listków oregano, do przybrania



Przygotowanie dressingu

W miseczce wymieszać wszystkie składniki.



Przygotowanie sałatki

Ostrym nożem skroić plasterek pomidora razem z łodyżką. Zachować „czapeczkę” na później. Skroić cienki plasterek z piętki pomidora, aby stał prosto po dodaniu kolejnych warstw. Pokroić pomidora w poprzek na 5 plastrów o grubości 0,8 cm. (Należy je pokroić i ułożyć tak, aby później można je było połączyć w całość.) Na środku każdego z czterech talerzyków ustawić dolny plaster pomidora. Przykryć plasterkami ogórka i plasterkiem cebuli. Posypać solą morską i skropić dressingiem. Położyć kolejny plaster pomidora. Przykryć plasterkiem fety i polać ser ½ łyżeczki dressingu. Położyć kolejny plaster pomidora i przykryć plasterkami ogórka i cebuli. Skropić odrobiną dressingu. Dodać czwarty plaster pomidora z otworem po łodyżce. Włożyć z powrotem „czapeczkę” z łodyżką, aby pomidor ładnie wyglądał. Pozostały ser i oliwki rozłożyć równomiernie na talerze wokół faszerowanych pomidorów. Pomidory posypać solą morską i skropić dressingiem. Przybrać listkami oregano. Podawać na zimno, lecz nie schładzać.



© Jacques Pepin



powrót

Podobne przepisy

Sałatka z ośmiornicy po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sałatka z pomidorów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.