Gravlax

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Gravlax
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 płat łososia

200 g soli kamiennej

200 g brązowego cukru

1 posiekany pęczek tymianku

pół filiżanki posiekanej natki pietruszki

pół filiżanki posiekanego koperku

1 łyżka mielonego białego pieprzu

skórka z 1 pomarańczy

30 ml Grand Marnier

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza łososiem wymieszać. Połowę wysypać na blachę. Łososia położyć skórą do dołu i przysypać resztą marynaty. Zakryć folią i schłodzić przez 24 godziny. Następnie opłukać rybę zimną wodą i wytrzeć do sucha. Położyć na kratce skórą do dołu i wędzić przez 15-20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Halibut w oliwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.