Roger Mooking

Gratin z plantanów


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Gratin z plantanów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Gratin z plantanów:

4 dojrzałe plantany, obrane, przekrojone na pół

1 łyżeczka oleju roślinnego

1 szklanka startego białego cheddara

3 szczypiory siedmiolatki, posiekane

pikantny dodatek

¼ szklanki liści kolendry

sól



Pikantny dodatek:

½ szklanki octu z białego wina

¼ szklanki wody

½ laski cynamonu

1 szalotka, pokrojona w kawałki grubości 6 mm

2 papryczki jalapeňo bez nasion, pokrojone w plastry grubości 6 mm

1 łyżka cukru

sól





Gratin z plantanów:

Podgrzej piekarnik. Przekrój plantany (wzdłuż). Ułóż plantany na brytfannie, skrop olejem i dopraw solą. Piecz 5 – 7 minut, aż delikatnie skarmelizują się. Na plantanach ułóż ser i szczypior siedmiolatki, piecz 3 – 4 minuty, aż ser rozpuści się.

Udekoruj pikantnym dodatkiem i kolendrą.



Pikantny dodatek:

W niewielkim garnku podgrzej ocet z białego wina, wodę, dodaj laskę cynamonu, zagotuj. Dodaj szalotkę, papryczki jalapeňo oraz cukier. Zdejmij z ognia. Dopraw solą, mocz w occie jeszcze 10 min. Wyjmij laskę cynamonu, odcedź warzywa. Szalotkę i papryczki jalapeňo zachowaj do gratin z plantanów.





Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.