Roger Mooking

Gratin z plantanów


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Gratin z plantanów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Gratin z plantanów:

4 dojrzałe plantany, obrane, przekrojone na pół

1 łyżeczka oleju roślinnego

1 szklanka startego białego cheddara

3 szczypiory siedmiolatki, posiekane

pikantny dodatek

¼ szklanki liści kolendry

sól



Pikantny dodatek:

½ szklanki octu z białego wina

¼ szklanki wody

½ laski cynamonu

1 szalotka, pokrojona w kawałki grubości 6 mm

2 papryczki jalapeňo bez nasion, pokrojone w plastry grubości 6 mm

1 łyżka cukru

sól





Gratin z plantanów:

Podgrzej piekarnik. Przekrój plantany (wzdłuż). Ułóż plantany na brytfannie, skrop olejem i dopraw solą. Piecz 5 – 7 minut, aż delikatnie skarmelizują się. Na plantanach ułóż ser i szczypior siedmiolatki, piecz 3 – 4 minuty, aż ser rozpuści się.

Udekoruj pikantnym dodatkiem i kolendrą.



Pikantny dodatek:

W niewielkim garnku podgrzej ocet z białego wina, wodę, dodaj laskę cynamonu, zagotuj. Dodaj szalotkę, papryczki jalapeňo oraz cukier. Zdejmij z ognia. Dopraw solą, mocz w occie jeszcze 10 min. Wyjmij laskę cynamonu, odcedź warzywa. Szalotkę i papryczki jalapeňo zachowaj do gratin z plantanów.





Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.