Gratin z jagodami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gratin z jagodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 garście mieszanych jagód

3 żółtka

2 łyżki sypkiego cukru

3 łyżki wina musującego

skórka z połowy cytryny

 

Przygotowanie:

Włączyć funkcję "grill" w piekarniku, ustawić kratkę 15 cm pod grillem. Ułożyć jagody w kokilkach i postawić na blasze. Przygotować sos sabayon: umieścić żółtka, cukier i wino w dużej szklanej misce. Wymieszać. Ustawić miskę na rondlu wypełnionym częściowo gorącą, ale nie wrzącą wodą (szkło nie może się z nią stykać). Mieszać, aż masa stanie się jasna i jedwabista, 5 – 8 min.
Zdjąć miskę z rondla. Wrzucić skórkę z cytryny i lekko ostudzić, mieszając. Nałożyć sos na jagody i wstawić do piekarnika, żeby się zrumienił i pokrył pęcherzykami, na 1 – 2 min. Przełożyć na talerze i od razu jeść.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

tomeksss

postów: 17

25.07.2012 19:33

CYTUJ

Ktoś tu coś źle przetłumaczył. Z przepisu wynika jasno, że nie chodzi o jagody (bo co miało by znaczyć "jagody mieszane") w naszym rozumieniu, ale o to, co się biologicznie określa jako owoce jagodowe ze względu na ich budowę biologiczną. Na zdjęciu widać wyraźnie maliny, jeżyny, porzeczki.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.