Gratin z jagodami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gratin z jagodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 garście mieszanych jagód

3 żółtka

2 łyżki sypkiego cukru

3 łyżki wina musującego

skórka z połowy cytryny

 

Przygotowanie:

Włączyć funkcję "grill" w piekarniku, ustawić kratkę 15 cm pod grillem. Ułożyć jagody w kokilkach i postawić na blasze. Przygotować sos sabayon: umieścić żółtka, cukier i wino w dużej szklanej misce. Wymieszać. Ustawić miskę na rondlu wypełnionym częściowo gorącą, ale nie wrzącą wodą (szkło nie może się z nią stykać). Mieszać, aż masa stanie się jasna i jedwabista, 5 – 8 min.
Zdjąć miskę z rondla. Wrzucić skórkę z cytryny i lekko ostudzić, mieszając. Nałożyć sos na jagody i wstawić do piekarnika, żeby się zrumienił i pokrył pęcherzykami, na 1 – 2 min. Przełożyć na talerze i od razu jeść.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

tomeksss

postów: 17

25.07.2012 19:33

CYTUJ

Ktoś tu coś źle przetłumaczył. Z przepisu wynika jasno, że nie chodzi o jagody (bo co miało by znaczyć "jagody mieszane") w naszym rozumieniu, ale o to, co się biologicznie określa jako owoce jagodowe ze względu na ich budowę biologiczną. Na zdjęciu widać wyraźnie maliny, jeżyny, porzeczki.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.