Gratin z jagodami

Gratin z jagodami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włączyć funkcję "grill" w piekarniku, ustawić kratkę 15 cm pod grillem. Ułożyć jagody w kokilkach i postawić na blasze. Przygotować sos sabayon: umieścić żółtka, cukier i wino w dużej szklanej misce. Wymieszać. Ustawić miskę na rondlu wypełnionym częściowo gorącą, ale nie wrzącą wodą (szkło nie może się z nią stykać). Mieszać, aż masa stanie się jasna i jedwabista, 5 – 8 min.
Zdjąć miskę z rondla. Wrzucić skórkę z cytryny i lekko ostudzić, mieszając. Nałożyć sos na jagody i wstawić do piekarnika, żeby się zrumienił i pokrył pęcherzykami, na 1 – 2 min. Przełożyć na talerze i od razu jeść.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA